Możemy spodziewać się bogactwa smaków i zapachów świeżo wypieczonego pieczywa oraz aromatycznych pierników. Nie zabraknie również niezwykle ciekawych pokazów oraz warsztatów obrazujących tradycje piernikarskie regionu, organizowanych przez Muzeum Regionalne w Jaworze. W centrum Rynku, podobnie jak w ubiegłym roku, w sąsiedztwie siedziby Informacji Turystycznej na dzieci i dorosłych czekać będą atrakcje „Piernikowa”. W tym roku przyjadą do nas wystawcy z Polski i Republiki Czeskiej.
W programie:
Pracownia Piernika Artystycznego – Wilków: piernikowe dekoracje
Piernik Wrocławski: degustacja i piernikowe pamiątki
Piernikarnia Śląska - Niemcza: warsztaty wypieku pierników
Muzeum Regionalne w Jaworze - piernik świętomarciński - warsztaty
Słodka Chatka – Trzcińsko: warsztaty lukrowania pierników
Pierniki z Oleśnicy – pierniki pszenno-żytnie
Muzeum Toruńskiego Piernika – smaki polskie: pokazy i degustacja
Pierniki Bardzkie – pokaz rzeźbienia drewnianych form
Oldrich Kvapil – Czechy: warsztat mistrza form piernikarskichgramie.
Dzięki programowi, przygotowanemu przez Muzeum będziemy mogli uczestniczyć w warsztatach wypieku pierników jaworskich i pierników niemczańskich. Uczestnicy warsztatów mogą przekonać się jak wyglądała praca w piekarni i jak odbywała się produkcja pierników przygotowywanych w tradycyjnym piecu. W oparciu o dawne receptury można będzie własnoręcznie przygotować wypieki z tradycyjnych form piernikarskich. Jedną z form będzie wizerunek średniowiecznego patrona miasta Jawora, św. Marcina. Dla turystów w siedzibie Informacji Turystycznej w Rynku przygotowane będą pamiątki i wyroby rękodzieła lokalnych twórców. Będzie tu można również nabyć jaworskie pierniki.
Kolejną atrakcją przygotowaną dla uczestników jest prezentacja wyrobów piernikarskich Muzeum Okręgowego w Toruniu. Pierniczki, w tym znane i cenione w świecie katarzynki robione są zgodnie ze starymi recepturami, bez żadnych konserwantów i innych ulepszaczy.
Wśród wyrobów znaleźć można: Pierniki: tradycyjne, tradycyjne z różą i czekoladą, Kawusie, Pierniki Mistrzowskie, Gentlemańskie (Dżentelmeńskie) oraz Kostki tradycyjne.
Oczywiście w programie nie może zabraknąć również warsztatów lukrowania pierników Marcina Goetza. Pan Goetz w swojej pracowni traktuje ciasto jak materiał plastyczny, z którego wyrabia i wypieka wspaniałe pierniczki. Podczas warsztatów uczestnicy mają możliwość tworzenia niepowtarzalnych kształtów. Z piernika można wyczarować wszystko co podsunie nam wyobraźnia.
Kolejnym wyjątkowym gościem, który zaszczyci Nas podczas Święta Chleba i Piernika będzie Pan Oldřich Kvapil - mistrz, rzeźbiarz, który zajmuje się tworzeniem drewnianych form do pierników od 1966 r. W 2003 r. otrzymał zaszczytny tytuł "nosiciela tradycji ludowej" przyznawany przez Ministerstwo Kultury dla osób szczególnie ważnych dla zachowania dziedzictwa kulturowego Czech. Podczas naszej imprezy uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z przykładowymi pracami Pana Oldřicha ,a także podpatrzeć jak tworzy swoje formy do pierników.
Serdecznie zapraszamy na tegoroczne Święto Chleba i Piernika, gdzie razem będziemy przeżywać, uczyć się i na nowo poznawać „słodką” kulturę i tradycję Naszego miasta.
Piernikowe atrakcje odbywać się będą: w piątek 25 sierpnia oraz w sobotę 26 sierpnia w godzinach od 10 do 20, zaś w niedzielę 27 sierpnia w godzinach od 10 do 15.