Poniedziałek, 27.05.2024 148

 

Pliki cookies 23:40
Serwis korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, realizacji usług i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Reklama

Warto zobaczyć: Piece wapienne w Nowych Rochowicach

Dwa zabytkowe piece szybowe przeznaczone do wypalania skał wapiennych stoją nieco ukryte w Nowych Rochowicach koło Bolkowa na trasie Jelenia Góra-Wrocław. Oba wapienniki pochodzą z XIX wieku. Wtedy dzięki nim pozyskiwano wapno palone.

© Materiały prasowe

Produkcja wapna w tym miejscu trwała od XIX wieku i opierała się na surowcu pozyskiwanym na miejscu, w kamieniołomach położonych na stokach wzniesienia Wapniki. Pracujący w zakładach G. Paar uzyskał w 1894 patent związany z konstrukcją pieca wapienniczego. Zachowane do dziś dwa wapienniki przed 1945 znajdowały się w posiadaniu rodziny Bretschneider z Bolkowa. Po 1945 produkcji w tym miejscu już nie prowadzono.

Dziś trudno sobie wyobrazić, że wapienniki przed laty rozgrzewano do temperatury 900-1000°C. Piec pracował w sposób ciągły. Otwór w górnej części szybu zasypywano na przemian warstwami kamienia wapiennego i paliwa. Wsad obsuwając się w dół szybu pieca był podgrzewany spalinami ze strefy wypału, następnie węgiel ulegał zapaleniu. W strefie wypalania, gdzie temperatura dochodziła do 1200°C, wapień ulegał rozkładowi. Szyb pieca wapiennego w swojej górnej części miał nadbudowany zwężający się komin z cegły, w celu uzyskania większego ciągu i szybszego przebiegu procesu wypalania. Ponieważ proces ten wymaga utrzymania wysokiej temperatury, szyb pieca izolowany był z zewnątrz warstwą ziemi. Ściany wapiennika wzmacniano dodatkowo grubymi, metalowymi prętami. Wypalany surowiec zsypywał się w dół szybu w przeciwprądzie do ruchu gorącego powietrza. Wytworzony w procesie rozkładu dwutlenek węgla uchodził do atmosfery ze spalinami, a wapno palone ochłodzone w dolnej części pieca, było wybierane przez dolny szyb jako gotowy produkt.

Konstrukcje warto popodziwiać z zewnątrz. Na jednym z wapienników zorganizowano punkt widokowy. W latach 90. XX wieku znajdowała się tu stajnia dla koni wyścigowych, następnie hotel i restauracja. Obecnie funkcjonuje tu karczma Jadło i Chmiel oraz browar rzemieślniczy Roch.

Okoliczne lasy cechują się wysokimi walorami przyrodniczymi. Na północ od osady znajduje się Rezerwat przyrody Buki Sudeckie.

Rochowa Majówka

Browar Roch oraz karczma Jadło i Chmiel z Nowych Rochowic zapraszają na majówkę w dniach 1-3 maja. Podczas imprezy zaplanowano wiele atrakcji dla dzieci, jak animacje i dmuchany zamek, a także dla dorosłych. Oprócz Rochotargu, czyli kiermaszu rękodzieła i zdrowej żywności będzie strefa gastronomiczna, miejscowe piwo, miejscowe jadło i koncerty rockowe na finał imprezy. Szczegóły wkrótce.

Komentarze (0)


Proszę zachować komentarze zgodne z regulaminem oraz zasadami współżycia społecznego i dobrymi obyczajami. Informujemy, że Administratorem poniższych danych osobowych jest DJAmedia Sp. z o.o., Piotrowice-Osiedle 16, 59-424 Męcinka. Dane osobowe zostały przekazane dobrowolnie i będą przetwarzane wyłącznie w celu przesłania zamieszczenia komentarza na portalu. Bez wyraźnej zgody dane osobowe nie będą udostępniane innym odbiorcom danych. Osoba, której dane dotyczą ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania i usuwania poprzez kontakt z Administratorem: kontakt@jawor24h.pl.

Zaloguj się, aby korzystać ze wszystkich funkcji komentarzy.

Dowiedz się więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. jawor24h.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.