Poniedziałek, 15.04.2024

 

Pliki cookies 05:42
Serwis korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, realizacji usług i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Reklama

Jakie są najsłynniejsze potrawy Dolnego Śląska?

Dolny Śląsk to region chętnie odwiedzany przez turystów z Polski i zagranicy. Spędzając urlop lub weekend w tej okolicy, warto skosztować również najsłynniejszych potraw tego regionu. Jakie dania są popularne na Dolnym Śląsku? Podpowiadamy.

© Materiały prasowe / freepik.com

Dolny Śląsk to region chętnie odwiedzany przez turystów z Polski i zagranicy. Znajduje się tutaj wiele zabytków, malowniczych szlaków turystycznych i atrakcji zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Spędzając urlop lub weekend w tej okolicy, warto skosztować również najsłynniejszych potraw tego regionu. Jakie dania są popularne na Dolnym Śląsku? Podpowiadamy.

Dlaczego warto spróbować klusek śląskich, będąc we Wrocławiu?

Niezależnie od tego czy zwiedzamy Dolny Śląsk, czy w te okolice podróżujemy służbowo, warto spróbować tutejszej kuchni regionalnej. Zdecydowanie najsłynniejszą potrawą są tutaj kluski śląskie. Mogą być one podawane na kilka różnych sposobów. Najbardziej tradycyjnym posiłkiem są tutaj jednak kluski śląskie z modrą kapustą i zrazami.

Kluski te charakteryzują się specyficzną dziurką, w której gromadzi się sos. Wykonywane są z ziemniaków, a podawane z rozbitym tłuczkiem i posmarowanym musztardą mięsem. Wybierając tutaj restaurację, warto więc postawić na taką, która oferuje tego typu jedzenie. Wrocław rynek i okolice to rejony, gdzie można znaleźć wiele lokali, które serwują tradycyjne dania kuchni Dolnego Śląska.

Czy będąc na Dolnym Śląsku, warto zjeść żurek śląski?

Kolejnym daniem, które warto spróbować, będąc na Dolnym Śląsku, bez wątpienia jest żurek śląski. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że potrawa ta pochodzi właśnie z okolic Wrocławia. Zupa ta przygotowywana jest na bazie zakwasu żytniego i podawana z białą kiełbasą oraz jajkiem. Może być dodana do niej również wędzonka i grzyby. Doprawiana jest dużą ilością czosnku, majeranku i śmietaną. Bardzo często w tej okolicy podaje się ją w wydrążonym, specjalnie przygotowanym w tym celu chlebku.

Jak wygląda tradycyjny bigos wrocławski?

Przebywając na terenie Dolnego Śląska, warto skosztować również tradycyjnego bigosu wrocławskiego. Mimo że sam bigos jest dość popularny w całej Polsce, to jednak ten wrocławski dość mocno różni się od bigosu polskiego. Warto wiedzieć, że bigos wrocławski przygotowywany jest z czerwonej kapusty, a nie z białej tak jak w pozostałych regionach. Dodaje się do niej różnego rodzaju wędzonki, kiełbasę, polędwicę czy boczek. Charakterystycznego smaku tej potrawie nadają z kolei dodawane do niej rodzynki, a także jabłko. Co ciekawe, w bigosie wrocławskim znajduje się również czerwone wino.

Zwiedzając Dolny Śląsk, warto podziwiać nie tylko tutejsze zabytki i malownicze krajobrazy, ale też skosztować regionalnych potraw, ponieważ one również są elementem dziedzictwa kulturowego tego regionu.

Komentarze (0)


Proszę zachować komentarze zgodne z regulaminem oraz zasadami współżycia społecznego i dobrymi obyczajami. Informujemy, że Administratorem poniższych danych osobowych jest DJAmedia Sp. z o.o., Piotrowice-Osiedle 16, 59-424 Męcinka. Dane osobowe zostały przekazane dobrowolnie i będą przetwarzane wyłącznie w celu przesłania zamieszczenia komentarza na portalu. Bez wyraźnej zgody dane osobowe nie będą udostępniane innym odbiorcom danych. Osoba, której dane dotyczą ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania i usuwania poprzez kontakt z Administratorem: kontakt@jawor24h.pl.

Zaloguj się, aby korzystać ze wszystkich funkcji komentarzy.

Dowiedz się więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. jawor24h.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.