Piękna, słoneczna pogoda, wysyp grzybów w lesie oraz wyjątkowy urodzaj śliwek to mocne akcenty tegorocznego „9. Święta Prawdziwka i Śliwki Węgierki”, które odbyło się w tradycyjnie w Nowej Wsi Wielkiej, przy finansowym wsparciu Powiatu Jaworskiego oraz Gminy Paszowice.
Gośćmi festynu byli m.in.: Przewodniczący Rady Powiatu w Jaworze Roman Sadowski oraz Wójt Gminy Paszowice Sebastian Oszczęda. Nie zabrakło stałych przyjaciół i bywalców festynu, którzy licznie przybyli na tradycyjną zupę grzybową z prawdziwków i kurek, różnorodne ciasta ze śliwką węgierką w roli głównej oraz smakowity kompot z tych owoców. Pomimo wyjątkowo suchego lata i początku złotej jesieni w tym roku, los podarował grzybiarzom niebywałą frajdę w postaci prawdziwków i innych szlachetnych grzybów, stąd nie zabrakło ich także na festynie. Nie zawiedli, jak zwykle biegacze, którzy zjawili się na kolejnym Prawdziwkowym Biegu Przełajowym o Puchar Wójta Gminy Paszowice, w kategorii kobiet i mężczyzn, w rekordowym składzie. Reprezentowali Jawor, Bolków, Paszowice, Jelenią Górę, Świerzawę i Janowice Wielkie, a wśród nich dostrzegliśmy Przewodniczącego Rady Powiatu Romana Sadowskiego i Naczelnika Wydziału Komunikacji i Drogownictwa Starostwa Michała Lenkiewicza. Prym wiodły jaworskie Kluby: TKKF „Jaworzanie” i JKS „Salamandra”. Bieg został zorganizowany przy aktywnym udziale Towarzystwa Krzewienia Kultury Fizycznej „Jaworzanie”, które reprezentował Prezes Jan Czekiel, a jego laureatami zostali:
I miejsce w kategorii kobiet – Izabela Wolak
II miejsce – Katarzyna Papciak
III miejsce – Krystyna Świerk
I miejsce w kategorii mężczyzn – Jerzy Jagielski
II miejsce – Jerzy Ładysz
III miejsce – Andrzej Rydz
Podczas festynu rozstrzygnięto także dwa konkursy kulinarne na potrawę z grzybów oraz ze śliwek. Wśród potraw ze śliwki, Jury w składzie Alina Rojowska, Małgorzata Tokarska - Mazur i Michał Łyczkowski, najwyżej oceniło „dzieło” Józefy Orłowskiej z Legnicy, pn. „Kaczka pieczona w sosie śliwkowym”. Drugie miejsce zajęła Janina Rogowska za „Ekologiczne powidła śliwkowe”, a trzecie Sabina Kurek za napój alkoholowy „Śliwowica jest Kobietą”. W kategorii „potrawa z grzybów” najwyższe noty otrzymała Alina Drzał za „Gołąbki z kaszą i prawdziwkami w sosie pomidorowym”, drugie miejsce przypadło Zenonowi Stasiakowi z Kondratowa za „Kotlety z prawdziwków”, a trzecie - ponownie Janinie Rogowskiej za „Uszka do barszczu z prawdziwków”. Jury przyznało także trzy wyróżnienia, a otrzymały je potrawy autorstwa Jadwigi Kuźniar, Kazimierza Rogowskiego i Aliny Drzał.
O ucztę dla ducha zadbał zespół „Echo” z Bolkowa, który za repertuar biesiadny nagradzany był gorącymi oklaskami przez licznie zgromadzoną publiczność. Zwieńczeniem „9. Święta Prawdziwka i Śliwki Węgierki” była tradycyjna zabawa taneczna, a do późnej nocy przygrywał „Waldemar Staszczyk”.
Prezes Stowarzyszenia - Renata Węgiel, w imieniu organizatorów, pragnie serdecznie podziękować za sponsoring oraz pomoc organizacyjną: Zarządowi Powiatu, w ramach programu upowszechniania kultury, Wójtowi Gminy Paszowice, Państwu Sylwii i Markowi z Baru „India” w Jaworze za catering oraz członkom Stowarzyszenia za wkład finansowy i olbrzymie zaangażowanie przy organizacji festynu. Tradycyjnie - zapraszamy już za rok na kolejne Święto.