Środa, 24.04.2024 279

 

Pliki cookies 13:53
Serwis korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, realizacji usług i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Reklama

Poznamy jadłospis średniowiecznego jaworzanina

W czwartek, 26 listopada o godzinie 17:00 w Muzeum Regionalnym w Jaworze, odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu "Poznajemy region". Tym razem wrocławski archeolog Marcin Diakowski poprowadzi wykład pt. "Co jadano w średniowieczu".

Będzie to opowieść o zapomnianych zwyczajach kulinarnych na Śląsku. Badacz związany z Instytutem Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego, specjalizuje się w badaniach archeozoologicznych szczątków zwierzęcych pozyskiwanych ze znalezisk na terenie miast śląskich.

- Wykład będzie prezentował wyniki badań szczątków zwierzęcych pochodzących ze studni z krypty pod kościołem klasztoru franciszkanów obserwantów, określanych bernardynami. Pokazują one jakiego rodzaju zwierzęta hodowano w celach kulinarnych. Kości te noszą także ślady zabicia odpowiednimi narzędziami. Można się dzięki temu dowiedzieć o sposobach późniejszego przyrządzania ich w kuchni. Być może trafiły pod topór rzeźnika. – zapowiada Arkadiusz Muła, dyrektor muzeum.

W ramach projektu pn. "Średniowieczna studnia klasztoru bernardynów w Jaworze jako przedmiot interdyscyplinarnych badań", finansowanego ze środków Gminy Jawor oraz Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Marcin Diakowski poddał analizie materiał kostny wydobyty ze studni w krypcie klasztoru franciszkanów obserwantów w Jaworze. Wraz z dr Joanną Zych, specjalistką od badania kości mamutów, wyodrębnił zespół 103 fragmentów kości zwierzęcych z jaworskiej studni.

- W świetle tych badań okazuje się, że średniowieczna dieta niewiele różniła się od obecnej. Na pewno większy niż dzisiaj nacisk kładziono na gotowanie. Nie spożywano gotowego jedzenia, nikt w średniowieczu nie znał fastfoodów. Proces przygotowania posiłku był na pewno inny niż obecnie, bardziej pracochłonny. – dodaje Arkadiusz Muła.

Najstarsze okazy dostały się do studni w postaci odpadków z mieszczańskiej kuchni w XIV i XV wieku. Wśród zidentyfikowanych szczątków dominowały zwierzęta hodowlane, m.in. bydło oraz świnia domowa. Ciekawostką są odkryte kości nieokreślonego drapieżnika, a także ptaków. Pozyskane kości stanowią cenne źródło przy rekonstruowaniu warunków życia codziennego w Jaworze w czasach późnego średniowiecza.

- Wiemy z badań archeologicznych, ale też ikonografii klasztoru bernardynów, że do obiektu dzisiejszego muzeum od południa przylegał czworoboczny budynek Klasztornej kuchni z kominem, w której przyrządzano potrawy. Być może część z tych zwierząt do studni dostała się właśnie z tej klasztornej kuchni. Ta kuchnia mogła tu funkcjonować najwcześniej około 1490 roku, w momencie gdy pojawili się franciszkanie obserwanci. – zauważa dyrektor placówki.

Będzie to kolejny ciekawy wątek z historii średniowiecznego Jawora, odkrywany w ramach cieszącego się niesłabnącą popularnością cyklu „Poznajemy region”. - Dowiemy się jak wyglądało życie codzienne mieszkańców Jawora w XIV i XV wieku. To bardzo ciekawy okres w dziejach miasta i regionu, bardzo kwitło mieszczaństwo, wzrosła liczba mieszkańców naszego miasta i także warunki życia poprawiły się. W ślad za tym szły różne nowe technologie, a jakości życia towarzyszyła odpowiednia dieta. – zaprasza Arkadiusz Muła. Wstęp na wykład tradycyjnie wolny!

Komentarze (0)


Proszę zachować komentarze zgodne z regulaminem oraz zasadami współżycia społecznego i dobrymi obyczajami. Informujemy, że Administratorem poniższych danych osobowych jest DJAmedia Sp. z o.o., Piotrowice-Osiedle 16, 59-424 Męcinka. Dane osobowe zostały przekazane dobrowolnie i będą przetwarzane wyłącznie w celu przesłania zamieszczenia komentarza na portalu. Bez wyraźnej zgody dane osobowe nie będą udostępniane innym odbiorcom danych. Osoba, której dane dotyczą ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania i usuwania poprzez kontakt z Administratorem: kontakt@jawor24h.pl.

Zaloguj się, aby korzystać ze wszystkich funkcji komentarzy.

Dowiedz się więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. jawor24h.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.