Muzeum Regionalne przygotowało specjalnie dla seniorów uczęszczających na wykłady organizowane w ramach Uniwersytetu Trzeciego Wieku cykl zajęć edukacyjno-warsztatowych poświęconych historii i tradycji piernikarskiej w Europie Środkowej ze szczególnym uwzględnieniem Śląska i Łużyc a przede wszystkim Jawora.
W czasie wprowadzającego w temat pierwszego spotkania słuchacze zapoznali się szczegółowo z propozycją realizacji poszczególnych zajęć. Każde z nich będzie składało się z części warsztatowej i wykładu. Uczestnicy poznali historie pierników, dowiedzieli się jakimi drogami mogły przybyć do Jawora, o roli Piastów w rozwoju tradycji piernikarskich na Dolnym Śląsku, o roli klasztorów i wypraw krzyżowych w przenoszeniu tradycji piernikowych na grunt europejski. Dlaczego sprzedawano je najpierw tylko w aptekach, co oznaczały w tradycji i obrzędowości mieszczańskiej poszczególne figuralne pierniki. Poznali też dawne przepisy wypieku piernikowego ciasta ale i będą sami mogli je przygotować według starych receptur poznając w międzyczasie historię i właściwości przypraw.
Najważniejszym punktem pierwszego spotkania było przygotowanie ciasta według dawnych, zachowanych receptur. Seniorzy ogrzewali w tygielkach miód do właściwej temperatury i według własnego uznania dobrali własny zestaw przypraw wydobywając z nich ulubione smaki i aromaty, a gdy miód przestygł, połączono go z mąką wyrabiając z niego ciasto. Tak przygotowane ciasto uczestnicy spotkania zabrali do domu aby przechować je w chłodnym miejscu przez okres minimum trzech tygodni.
Na kolejnym spotkaniu „Piernikowe impresje”, wspólnie dziadkowie i wnuki przy wsparciu pracowników muzeum przygotują swoją własną wystawę i wernisaż, na którym będzie można nie tylko podziwiać piękno artystycznie wykonanych pierników ale i delektować się ich smakiem, wymienić się uwagami i przepisami. Organizatorzy mają nadzieję, że uczestnicy piernikowych spotkań zostaną na tyle zachęceni tradycją wypieku pierników, że będą chcieli ją kultywować w swoich domach przekazując swą wiedzę bliskim i znajomym.
– „Historia pierników, niezwykła i ciekawa, zwłaszcza w Jaworze zasługuje na szczególną uwagę i przetrwanie. Zależy nam też, aby dzięki takim warsztatom ich uczestnicy mieli możliwość odkrywania swoich artystycznych, kulinarnych pasji, dzielili się swymi nowymi doświadczeniami, wiedzą teoretyczną i praktyczną, która dostarczy im wiele satysfakcji, będzie też formą przyjemnego i aktywnego sposobu spędzenia wolnego czasu i zachętą do włączenia się w życie kulturalne miasta. Mamy nadzieję, że cykl spotkań z piernikami zachęci uczestników do udania się w podróż śladami piernika, które zachowały się w wielu pobliskich miastach, Śląskich, Łużyckich i Czeskich” - komentują organizatorzy.
Warsztaty są indywidualnie umawiane z poszczególnymi grupami - najbliższe warsztay odbędą się 14 kwietnia z grupą Uniwersytetu Trzeciego Wieku.
Warsztaty piernikarskie dla seniorów
Oferta skierowana do osób dorosłych i seniorów celem spotkań z piernikiem jest:
-przybliżenie tradycji piernikarskich w Jaworze
-aktywizacja społeczności emerytów w życie kulturalno edukacyjne miasta
-wyrażenie artystycznej i twórczej ekspresji
-dzielenie się pasją kulinarną
-wzajemne uczenie się po przez dzielenie się doświadczeniami i wiedzą
-przyjemny sposób spęczenia czasu
Spotkanie z piernikami będzie realizowane w kilku etapach (spotkaniach)
1) HISTORIA PIERNIKÓW I SMAKÓW
a) edukacja -poznawanie: - historii piernika -skąd się wzięły w Europie -Na Dolnym Śląsku i w Jaworze - dawnych przepisów wypieku -historia, smaki, zapachy, zastosowanie przypraw (ciekawostki) ich rodzaje - historia miodu,rodzaje, właściwości. -mąki
b) warsztaty -mają na celu przygotowanie ciasta piernikowego wg. dawnych receptur pod kątem wydobycia jego walorów smakowych z przeznaczeniem do długiego leżakowania
2) Odkrywamy zdolności artystyczne odkrywamy swoje zdolności plastyczne
a) edukacja -poznajemy: historię wykonywania form piernikarskich i ich znaczenie, symbolikę -krotka prezentacja tradycji piernikarskich w Europie, pod kątem planowanej wycieczki "Śladami Piernika"
b)warsztaty -poznajemy różne rodzaje zdobienia: -wypiekanie pierników z oryginalnych XVIII w. form piernikarskich -lukrowanie -artystyczne inwencje, zdobienie pierników ziarnami przypraw i nasion
3)Wnuki i dziadkowie
a)edukacja- dziadkowie przekazują swoja wiedzę uzyskaną podczas warsztatów swoim bliskim, oprowadzają po wystawie
b)warsztaty-dziadkowie pokazują wnukom w jaki sposób przygotowywano kiedyś ciasto na pierniki, wnuki wykonują pierniki -Uczą wnuki jak je ozdobić i ozdabiają wedle swojego pomysłu, przygotowując je pod kątem wystawy.
4) Przygotowane wystawy - Dziadkowie i wnuki razem przygotowują wernisaż, aranżują wystawę przygotowują ciasta. -otwarcie wystawy pokonkursowej - wymiana doświadczeń i przepisów -podsumowanie warsztatów, prezentacja multimedialna z przebiegu warsztatów. Omówienie trasy wycieczki"Śladami Piernika"
5) Wycieczka do miast gdzie tradycja piernikowa jest żywa np. Pulsnitz, Weissenberg na Łużycach.