Warto się zastanowić, czy lepsze będzie krowie, czy też kozie i warto zasięgnąć tu porady dietetyka.
Czy warto pić mleko i czy jest dobre dla każdego?
Jako ssaki w naturalny sposób jesteśmy przygotowani do tego, aby spożywać mleko. Warto jednak pamiętać o tym, że na drodze ewolucji nasze organizmy zmieniły się do pewnego stopnia i nie każdy z nas będzie w wieku dorosłym tolerować mleko. Mogą się pojawiać uczulenia i nie każdy z nas będzie przyswajać laktozę. Z reguły jednak nawet dzieci wiedzą, że mleko jest zdrowe i należy je pić codziennie. Dostarcza nam wapnia, ale także białka no i bardzo cennych tłuszczy. W sklepach możemy także spotkać coraz częściej mleko kozie i przez wiele osób jest ono uważane nawet za lepsze.
Kozie mleko w proszku lepsze od krowiego?
Coraz częściej możemy znaleźć na półkach sklepowych mleko kozie, a więc warto zastanowić się, czy aby nie lepiej będzie je włączyć do diety. Zauważmy, że wielu rodziców szuka gospodarstw, gdzie hoduje się kozy i wiele osób będzie skłonnych zapłacić nawet bardzo dużo, aby tylko mieć dostęp do mleka koziego. Porównując mleko kozie i krowie, warto pamiętać o tym, że zawartość białka będzie tu zbliżona. Kozie mleko będzie go mieć jednak trochę więcej. Pamiętajmy też, że białko zawarte w tych mlekach będzie się różnić. Niezależnie od tego, czy kupimy kozie mleko w proszku, czy też bezpośrednio od kozy, jeżeli chodzi o białko serwatkowe, to kozie w przeciwieństwie do krowiego, nie posiada aminokwasu metioniny. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na różnicę w zawartości białka alfa s1 kazeiny. Właśnie ono jest odpowiedzialne za działanie alergizujące. Jest też podstawowym białkiem w mleku krowim, ale w mleku kozim występuje go o wiele mniej. Dlatego właśnie osoby, które są uczulone na mleko krowie, będą tolerować mleko kozie.
Witaminy, minerały i tłuszcze w mleku krowim i kozim
Jeżeli chodzi o witaminy i minerały, kozie mleko w proszku, czy też bezpośrednio pozyskane od zwierzęcia, ma przewagę nad krowim. Kozie mleko będzie bogatsze w witaminę A. Z kolei tylko krowie będzie znacznie lepszym źródłem witaminy B12. Pamiętajmy też, że mleko pozyskane od kozy to znacznie lepsze źródło potasu, wapnia, fosforu i sodu. Jeśli natomiast chodzi o tłuszcze, to więcej będzie go zawierać mleko kozie. Są to jednak tłuszcze korzystniejsze od tych, które występują w mleku krowim.