Biegunka to przykra dolegliwość, która czasem dopada każdego z nas. Określa się nią oddawanie płynnego lub półpłynnego stolca o zwiększonej częstotliwości na dobę, niż zwykle. Towarzyszyć jej mogą inne przykre dolegliwości, takie jak ból brzucha, osłabienie, a nawet gorączka. Zastanawiamy się wtedy, co możemy jeść, aby sobie jeszcze bardziej nie zaszkodzić. Często dolegliwościom jelitowym towarzyszy jednak brak apetytu. Pamiętajmy, że całkowita rezygnacja ze spożywania pokarmów na czas biegunki również nie jest wskazana. Co zatem jeść, aby przetrwać ten nieprzyjemny czas? Wiele zależy od rodzaju biegunki oraz bólu brzucha i czynnika je wywołującego.
Biegunka ostra - dieta przy biegunce
Zazwyczaj trwa do 10 dni, a jej podłoże może być zarówno bakteryjne, jak i wirusowe. Częstotliwość wypróżnień zwiększa się wtedy nawet do kilkunastu razy na dobę. Towarzyszy jej tępy, kurczowy ból brzucha. Zasady diety przy biegunce ostrej wywołanej bakteriami i wirusami są podobne. Na początku powinno się zrezygnować z podaży pokarmów na rzecz uzupełniania utraconych płynów i elektrolitów. Ważne jest zatem nawadnianie. Najlepsza będzie przegotowana woda bądź słaba gorzka herbata. Można także sięgnąć po dostępne w aptece bez recepty płyny nawadniające z elektrolitami. Dopiero po paru godzinach można wprowadzić pokarmy stałe. Zaleca się spożywanie potraw lekkostrawnych i niskobłonnikowych. Najczęściej chorzy sięgają po:
- ryż (np. kleiki ryżowe),
- drobnoziarniste kasze ugotowane do miękkości (manna, bulgur, kukurydziana),
- pieczywo pszenne, pszenno - żytnie,
- gotowane warzywa (np. ziemniaki czy marchew),
- budynie na chudym mleku, kisiele.
Są jednak potrawy, których absolutnie nie powinno się spożywać w czasie trwania biegunki. Należą do nich na przykład produkty o wysokiej zawartości błonnika. Mogą zaostrzyć już występujące dolegliwości. Należy zatem całkowicie wyeliminować:
- surowe owoce i warzywa,
- gruboziarniste kasze,
- tłuste mięsa i wędliny,
- ostre przyprawy,
- tłuste mleko i produkty mleczne,
- cukier,
- kawę.
Biegunka przewlekła
Mamy z nią do czynienia w przypadku oddawania płynnych lub półpłynnych stolców przez okres dłuższy niż 10 dni. Taki stan należy skonsultować z lekarzem, który pomoże ustalić przyczynę występowania biegunek. Powodami często są nietolerancje pokarmowe np. laktozy, glutenu. Stosuje się wtedy dietę eliminacyjną, która polega na całkowitym wyeliminowaniu z diety produktów drażniących. W przypadku, gdy dolegliwości mocno dokuczają choremu i znacznie zmniejszają komfort życia, warto zastosować się do ogólnych zasad diety, stosowanych przy biegunce ostrej. Pomogą one ograniczyć nieprzyjemne konsekwencje biegunki do momentu odnalezienia czynnika wywołującego.
Biegunka po antybiotyku
Specyficznym rodzajem biegunki jest ta towarzysząca antybiotykoterapii. Długotrwałe przyjmowanie leków drażniących ściany jelita może doprowadzić do takiego stanu. Antybiotyki niszczą nie tylko złe bakterie, ale również te potrzebne. Warto wtedy udać się do farmaceuty i poprosić o specjalne probiotyki, które pomogą odbudować florę bakteryjną jelit i przywrócić ich prawidłowe działanie. Probiotyki naturalnie występują także w kwaśnym mleku, maślance, kefirze oraz produktach fermentowanych tj. kiszona kapusta, czy ogórki. Powinno się włączyć je do swojej diety.
Dieta po biegunce
Po przebytej biegunce zaleca się stopniowe włączanie wcześniej przyjmowanych produktów, jednocześnie obserwując reakcje organizmu. Warto zacząć od lekkostrawnych potraw i stopniowo włączać kolejne pokarmy.