Czym jest piramida żywieniowa?
Piramida żywieniowa to graficzne przedstawienia zasad komponowania i planowania posiłków, biorąc za nadrzędną wartość zdrowie człowieka. Piramida w bardzo intuicyjny sposób pokazuje co należy jeść i w jakich proporcjach, a produkty o kluczowym znaczeniu dla zdrowia znajdują się u jej podstawy. Produkty, których nie uwzględniono w piramidzie są zbędne, tak jak w przypadku cukru czy alkoholu.
Po co powstała piramida żywieniowa?
Głównym celem stworzenia piramidy żywieniowej była potrzeba ułatwienia społeczeństwu zrozumienia zaleceń dotyczących odpowiedniego doboru produktów w celu utrzymania i poprawienia stanu zdrowia. Piramida żywieniowa, jak zaraz pokażemy, zmienia się w czasie. Zalecenia ulegają modyfikacjom. Modyfikacjom ulega również infograficzna forma przekazu. Wynika to z wprowadzania zmian zgodnych z najnowszymi aktualizacjami zaleceń żywieniowych.
Co jedliśmy kiedyś a co dzisiaj?
W 1992 roku USDA opublikowało Zasady Dobrego Żywienia w postaci piramidy żywieniowej. Po co? Aby pomóc społeczeństwu zrozumieć zalecenia dietetyczne. A co było przed rokiem 1992?
Kilka lat po zakończeniu I wojny światowej Departament Rolnictwa USDA opublikował pierwsze zalecenia żywieniowe. Zalecenia te dotyczyły:
- białek, w tym mięso i mleko, które według zaleceń miały stanowić 10% pożywienia,
- pieczywo, którego udział w diecie codziennej miało stanowić 30%
- warzywa i owoce, w ilości stanowiącej 30% dziennej porcji pożywienia,
- tłuszcze w ilości 20%
- słodycze, których udział w dziennej diecie stanowił 10%.
Z uwagi na małą użyteczność wyżej wymienionych zaleceń w roku 1980 opublikowano pierwszy przewodnik po żywieniu, aktualizowany co 5 lat. Tabele żywieniowe i standardy dietetycznie w Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy opublikowane zostały w 1984 roku. I tak docieramy do roku 1992, roku opublikowania piramidy żywieniowej, która dotarła również do Polski i naszego Instytutu Żywienia i Żywności.
Piramida żywieniowa kiedyś.
Piramida z roku 1992 podzielona została na 4 części.
- Pierwszy poziom - podstawa
- pieczywo, zboża,
- ryż,
- makarony
- Drugi poziom
- warzywa, owoce.
- Trzeci poziom
- produkty mleczne,
- mięso, ryby,
- orzechy, rośliny strączkowe,
- jajka.
- Czwarty poziom - wierzchołek
- tłuszcze roślinne i zwierzęce,
- produkty zawierające cukier.
Piramida żywieniowa dziś - co się zmieniło i dlaczego się zmieniło?
W 2016 roku została opublikowana piramida żywieniowa obowiązująca do dzisiaj. Została rozszerzona o aktywność fizyczną, a jej obecna nazwa to “piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”. Aktywność fizyczna została uznana za czynnik o dużym wpływie na stan zdrowia. Autorzy piramidy zapewniają, że z postępowanie zgodnie z jej zasadami zapewni długie, zdrowe życie z zachowaniem sprawności intelektualnej i fizycznej do późnego wieku. Bardzo istotnym jest fakt, iż piramida żywności skierowana jest do osób zdrowych. W przypadku osób u których występują choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, choroby serca, nadciśnienie, konieczna jest modyfikacja zaleceń przedstawionych w piramidzie żywienia przez specjalistę, lekarza i dietetyka.
Skład nowej piramidy żywieniowej.
Obecnie piramida żywieniowa składa się z 6 poziomów.
- U jej podstawy znajdują się różne formy aktywności fizycznej.
- Jak widzimy jest to ogromna zmiana, ponieważ aktywność fizyczna w pierwszej piramidzie żywieniowej powstałej w 1992 roku nie była brana pod uwagę.
- Obecnie drugi poziom piramidy zajmują:
- owoce i warzywa
- Trzeci poziom:
- produkty zbożowe.
Tutaj możemy zaobserwować zmiany, owoce i warzywa z zamieniły się miejscami z produktami zbożowymi.
- Czwarty poziom piramidy żywieniowej zajmują:
- mleko i produkty mleczne.
- Piąty poziom to:
- mięso ryby i nasiona roślin strączkowych.
- Na samym szczycie piramidy żywieniowej znajdują się:
- orzechy nasiona i tłuszcze.
W tej piramidzie żywieniowej nie znajdziemy słodyczy i nie znajdziemy cukrów. Jak widać zmiana jest duża, ponieważ w nowych zaleceniach dotyczących zdrowia znajduje się aktywność fizyczna, a cukier został wyeliminowany.
Piramida żywieniowa tak jak zasady zdrowego żywienia ulega modyfikacjom. Aby dotrzymać kroku obowiązującym zasadom, które powstają w oparciu o badania naukowe należy przyswoić dużo wiedzy. Wiele firm dietetycznych oferuje usługi, w których każda dieta pudełkowa Łódź, jest skomponowana według najnowszych zaleceń, tak aby wpisywała się w najnowsze trendy zdrowotne. Dieta pudełkowa to zdrowy wybór, skomponowany na podstawie rzetelnej wiedzy. Zdrowa dieta pudełkowa to łatwy sposób na zdrowie, dobre samopoczucie, dostarczenie organizmowi tego co potrzebne i eliminację tego co zbędne.