Środa, 27.01.2021 159

 

Pliki cookies 19:36
Serwis korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, realizacji usług i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Reklama
Bank Spółdzielczy w Jaworze
Koparka Jawor - roboty budowlane

Cukier – jakie choroby może wywołać i czym go zastąpić?

Nadmierne spożywanie cukru lub produktów bogatych w cukry może doprowadzić do cukrzycy, a nawet nowotworu. Nie są to jedyne choroby wywołane przez nieograniczone spożycie cukru. Jakie jeszcze choroby może wywołać i jak zastąpić go w diecie?

© Materiały prasowe / Grupa TipMedia

Najpopularniejszymi substancji słodzącymi są cukier trzcinowy i cukier buraczany. Cukier jest zbudowany z glukozy i fruktozy, czy prostego węglowodanu – sacharozy. Cukry pod postacią laktozy występują w produktach mlecznych. Sacharoza i fruktoza są również składnikami warzyw i owoców. Naturalne produkty spożywane regularnie w zupełności zaspakajają dziennie zapotrzebowanie organizmu w cukier. Spożywanie słodyczy, deserów, picie napojów słodzony zwiększa stan cukrów w organizmie człowieka do niebezpiecznych wartości. Regularne spożywanie przetworzonego cukru doprowadza do wielu schorzeń sercowych czy naczyniowych. Aby nie rezygnować z łakoci i słodkiego smaku herbaty czy kawy, można zastosować jako zamienniki słodziki.

Jakie choroby może wywołać cukier?

Przede wszystkim nadmierne spożywanie cukrów może spowodować nadwagę i otyłość. Takie schorzenia są dalszą przyczyną jeszcze groźniejszych chorób. Przede wszystkim mowa o chorobach sercowo-naczyniowych czy nowotworach. Niepohamowane jedzenie cukrów przyczynia się także do:

  • rozwoju próchnicy zębów,
  • cukrzycy,
  • zespołu metabolicznego,
  • zaparć,
  • ataków łaknienia,
  • obniżenia odporności,
  • zwiększenia podatności na infekcje,
  • przyspieszenia procesów starzenia skóry.

Sama śmiertelność u osób spożywających duże dawki cukrów w deserach, słodyczach, napojach na choroby sercowo-naczyniowe jest wyższa o 25% niż u osób stosujących normalnie zbilansowaną dietę. Dodatkowo badania wykazują, że dzienne, wyższe spożycie o 150kcal cukrów przyczynia się do 11-krotnego zwiększenia ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Jak zastąpić cukier w diecie?

Zdrowe odżywianie się nie zobowiązuje jednocześnie do rezygnacji ze słodyczy czy napojów o słodkim smaku. Pierwszym produktem, który może zastąpić cukier w produktach, jest słodzik typu aspartam. Jest to substancja syntetyczna, dopuszczona do stosowania w produktach żywnościowych przez prawo Unii Europejskiej. Jest ok. 200 razy słodsza od cukru i występuje w napojach słodzonych, gazowanych czy izotonicznych. Zastępuje cukry w gumach do żucia, dropsach, jogurtach, deserach mrożonych i świetnie osłodzi kawę czy herbatę.

Alternatywą są naturalne produkty typu cukier brzozowy (ksylitol). Stabilizuje glikemię, zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy na zębach, obniża poziom insuliny i działa podobnie do błonnika pokarmowego. Poza tym do słodzenia można użyć miodu, melasy, słodu jęczmiennego czy syropu z agawy.

Sam miód jednak należy stosować ostrożnie jak cukier. Zawiera on duże ilości fruktozy oraz glukozy. Przy obróbce termicznej np.: dodany do gorącej herbaty traci swoje własności zdrowotne, a do tego jest bogatym źródłem cukrów prostych. Natomiast nadmierna ilość fruktozy prowadzić może do nadciśnienia tętniczego, zwiększenia odporności tkanek na insulinę czy stłuszczenia wątroby.

Cukry spożywane w dużych ilościach są przyczyną wielu poważnych chorób. Zastąpić je można w sposób naturalny, ale także słodzikami, które nie powodują żadnych schorzeń i nie wywołują chorób.

Komentarze (0)


Proszę zachować komentarze zgodne z regulaminem oraz zasadami współżycia społecznego i dobrymi obyczajami. Informujemy, że Administratorem poniższych danych osobowych jest DJAmedia Sp. z o.o., Piotrowice-Osiedle 16, 59-424 Męcinka. Dane osobowe zostały przekazane dobrowolnie i będą przetwarzane wyłącznie w celu przesłania zamieszczenia komentarza na portalu. Bez wyraźnej zgody dane osobowe nie będą udostępniane innym odbiorcom danych. Osoba, której dane dotyczą ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania i usuwania poprzez kontakt z Administratorem: kontakt@jawor24h.pl.

Zaloguj się, aby korzystać ze wszystkich funkcji komentarzy.

Dowiedz się więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. jawor24h.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.