Najpopularniejszymi substancji słodzącymi są cukier trzcinowy i cukier buraczany. Cukier jest zbudowany z glukozy i fruktozy, czy prostego węglowodanu – sacharozy. Cukry pod postacią laktozy występują w produktach mlecznych. Sacharoza i fruktoza są również składnikami warzyw i owoców. Naturalne produkty spożywane regularnie w zupełności zaspakajają dziennie zapotrzebowanie organizmu w cukier. Spożywanie słodyczy, deserów, picie napojów słodzony zwiększa stan cukrów w organizmie człowieka do niebezpiecznych wartości. Regularne spożywanie przetworzonego cukru doprowadza do wielu schorzeń sercowych czy naczyniowych. Aby nie rezygnować z łakoci i słodkiego smaku herbaty czy kawy, można zastosować jako zamienniki słodziki.
Jakie choroby może wywołać cukier?
Przede wszystkim nadmierne spożywanie cukrów może spowodować nadwagę i otyłość. Takie schorzenia są dalszą przyczyną jeszcze groźniejszych chorób. Przede wszystkim mowa o chorobach sercowo-naczyniowych czy nowotworach. Niepohamowane jedzenie cukrów przyczynia się także do:
- rozwoju próchnicy zębów,
- cukrzycy,
- zespołu metabolicznego,
- zaparć,
- ataków łaknienia,
- obniżenia odporności,
- zwiększenia podatności na infekcje,
- przyspieszenia procesów starzenia skóry.
Sama śmiertelność u osób spożywających duże dawki cukrów w deserach, słodyczach, napojach na choroby sercowo-naczyniowe jest wyższa o 25% niż u osób stosujących normalnie zbilansowaną dietę. Dodatkowo badania wykazują, że dzienne, wyższe spożycie o 150kcal cukrów przyczynia się do 11-krotnego zwiększenia ryzyka zachorowania na cukrzycę.
Jak zastąpić cukier w diecie?
Zdrowe odżywianie się nie zobowiązuje jednocześnie do rezygnacji ze słodyczy czy napojów o słodkim smaku. Pierwszym produktem, który może zastąpić cukier w produktach, jest słodzik typu aspartam. Jest to substancja syntetyczna, dopuszczona do stosowania w produktach żywnościowych przez prawo Unii Europejskiej. Jest ok. 200 razy słodsza od cukru i występuje w napojach słodzonych, gazowanych czy izotonicznych. Zastępuje cukry w gumach do żucia, dropsach, jogurtach, deserach mrożonych i świetnie osłodzi kawę czy herbatę.
Alternatywą są naturalne produkty typu cukier brzozowy (ksylitol). Stabilizuje glikemię, zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy na zębach, obniża poziom insuliny i działa podobnie do błonnika pokarmowego. Poza tym do słodzenia można użyć miodu, melasy, słodu jęczmiennego czy syropu z agawy.
Sam miód jednak należy stosować ostrożnie jak cukier. Zawiera on duże ilości fruktozy oraz glukozy. Przy obróbce termicznej np.: dodany do gorącej herbaty traci swoje własności zdrowotne, a do tego jest bogatym źródłem cukrów prostych. Natomiast nadmierna ilość fruktozy prowadzić może do nadciśnienia tętniczego, zwiększenia odporności tkanek na insulinę czy stłuszczenia wątroby.
Cukry spożywane w dużych ilościach są przyczyną wielu poważnych chorób. Zastąpić je można w sposób naturalny, ale także słodzikami, które nie powodują żadnych schorzeń i nie wywołują chorób.