Czwartek, 04.06.2020

 

Pliki cookies 03:06
Serwis korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, realizacji usług i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Reklama
Rekrutacja w PWSZ w Legnicy
Santander - Bank od Kredytów

(FOTO) Zlikwidowano nielegalny zakład produkujący sałatki warzywne w skandalicznych warunkach

Jaworscy policjanci zlikwidowali zakład produkujący szkodliwe dla zdrowia sałatki warzywne. Proceder mógł trwać nawet cztery lata, a wyroby z nielegalnie prosperującego zakładu trafiały na stoły różnych restauracji, barów i jadłodajni.

© KPP Jawor

Jak wyjaśnia oficer prasowy KPP Jawor asp.szt. Ewa Kluczyńska, "jaworscy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości gospodarczej trafili na ślad mężczyzny, który w miejscu swojego zamieszkania, na terenie jednej z gmin powiatu jaworskiego, bez zezwolenia produkował szkodliwe dla zdrowia sałatki warzywne". Mężczyzna sprzedawał sałatki, mimo że "ich wytworzenie nie spełniało żadnych wymogów sanitarnych". Było to jego stałe źródło dochodu.

66-latek działał bez zarejestrowanej działalności rolniczej. Nie składał także do Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Jaworze wniosku o zarejestrowanie rolniczego handlu detalicznego. Mężczyzna ma poza tym aktywny zakaz prowadzenia działalności gospodarczej wydany przez Sąd Rejonowy w Legnicy.

Policjanci pod ustalony adres udali się wraz z pracownikami Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Jaworze.

Przed posesją mężczyzny kryminalni zastali pojazdy osobowe i ciężarowe świadczące o prowadzeniu działalności zajmującej się dystrybucją sałatek warzywnych. W piwnicy policjanci znaleźli nie tylko spore ilości zmagazynowanych warzyw oraz odpadów, ale także hermetycznie zamknięte opakowania oraz pojemniki z tworzywa sztucznego zawierające gotowe do sprzedaży sałatki. Na opakowaniach tych nie było jednak żadnych etykiet z informacją o dacie produkcji, terminie ważności czy pochodzeniu produktu – wyjaśnia Ewa Kluczyńska.

Produkcja odbywała się w skandalicznych warunkach niespełniających podstawowych wymogów dla tego typu działalności. "Proceder mógł trwać nawet cztery lata, a wyroby z nielegalnie prosperującego zakładu trafiały na stoły różnych restauracji, barów i jadłodajni" - zaznacza rzecznik prasowy KPP w Jaworze. 

Podejrzany usłyszał już zarzut z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Grozi mu do 5 lat pozbawienia wolności.

Komentarze (16)


Proszę zachować komentarze zgodne z regulaminem oraz zasadami współżycia społecznego i dobrymi obyczajami. Informujemy, że Administratorem poniższych danych osobowych jest DJAmedia Sp. z o.o., Piotrowice-Osiedle 16, 59-424 Męcinka. Dane osobowe zostały przekazane dobrowolnie i będą przetwarzane wyłącznie w celu przesłania zamieszczenia komentarza na portalu. Bez wyraźnej zgody dane osobowe nie będą udostępniane innym odbiorcom danych. Osoba, której dane dotyczą ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania i usuwania poprzez kontakt z Administratorem: kontakt@jawor24h.pl.

Zaloguj się, aby korzystać ze wszystkich funkcji komentarzy.

Dowiedz się więcej

paz
paz6 maja o 13:54
Ta produkcja trwała kilkanaście lat .  Nie było to żadną tajemnicą. Wszyscy o tym wiedzieli, sanepid też. Nie chcę nawet tego komentować.
5 Lubię to: 5
Super: 0
Ha ha: 0
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij
Pankracy
Pankracy5 maja o 19:42
Wszystko ok ale pojawia się pytanie dlaczego Sanepid ani żadne inne służby w tym kraju nie badają produktów jakie się nam oferuje w sklepach ? Przecież tam w zdecydowanej większości są składniki chemiczne ukryte pod postacią symboli E, glifosat a także inne substancje które zatruwają nasz organizm. Tutaj nikt nie interweniuje.
4 Lubię to: 4
Super: 0
Ha ha: 0
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij
Wojciech
WojciechPankracy6 maja o 15:19

Glifosat nie ma symbolu e bo nie figuruje na liscie składników oficjalnie dozwolonych do dodawania w celu polepszenia żywności. To trucizna. Nie tak dawno wykryto go w kaszach. Powinni badać dokładniej i wykrywać to swinstwo

3 Lubię to: 3
Super: 0
Ha ha: 0
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij
Smakosz;)
Smakosz;)5 maja o 17:34
Dziwne ze pokazana jest tylko obieralnia, gdzie faktycznie jest przeważnie syf z ważyw wyciągniętych z ziemi, bo przecież trzeba je oczyścić... Szkoda wielka, ze nie jest pokazana fajnie wypozażona kuchnia  jak i pomieszczenie, w którym odbywa się produkcja, gdzie przeważnie są normalne warunki pracy, nie rózniące sie od większości zaplecz barów jak i restauracji... Nigdy tez nie słyszało się o zatruciach wynikających z tej produkcji więc po co ta sensacja aby tylko zniszczyć człowieka...
21 Lubię to: 3
Super: 0
Ha ha: 17
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 1
Lubię to! Udostępnij
Wojciech
WojciechSmakosz;)5 maja o 21:47

A czego to czlowiek się bał, że nie działał legalnie? Że nie mial atestow i pozwoleń? Sam się zniszczył.

4 Lubię to: 4
Super: 0
Ha ha: 0
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij
Borys Borysow
Borys BorysowWojciech7 maja o 20:01
tam wszystko była lipne.wszystko na warjackich papierach.żadnych testów,począszy od wody koncząc na pracownikach którzy nie mieli badań. Co do zdrowia NIKT NIE WIE CZY BYŁ ZDROWY CZY CHORY
2 Lubię to: 2
Super: 0
Ha ha: 0
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij
Pożeracz
PożeraczSmakosz;)5 maja o 20:32
Skoro tyle wiesz to pochwal się kto był odbiorcą tej żywności.
1 Lubię to: 1
Super: 0
Ha ha: 0
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij
Borys Borysow
Borys BorysowPożeracz7 maja o 19:56
cały Wrocław to żarł .I Bar koło lidla też.A cały proceder twrał nie 4lata ,a lat bez mała 20.
1 Lubię to: 1
Super: 0
Ha ha: 0
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij
Smakosz;)
Smakosz;)Borys Borysow9 maja o 16:40

skoro tyle wiesz:) a Twoja ortografia Swiadczy sporo o Tobie jak dla mnie pracowałas tam i zotałas wywalona za chlanie.... Nie ma nic za darmo...

1 Lubię to: 0
Super: 0
Ha ha: 0
Wow: 0
Przykro mi: 1
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij
Piotr_#
Piotr_#5 maja o 16:23
To teraz widzimy jak działa kontrola Sanepidu. Jej brak przez 4 lata pozwolił "przedsiębiorcy" dowolnie truć ludzi. Powinna być przykładna kara za opieszałość rejonowego sanepidu. Gastronomia powinna być oczkiem w głowie takich instytucji za nasze pieniądze!
4 Lubię to: 4
Super: 0
Ha ha: 0
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij
1234
12345 maja o 13:49
Nareszcie policja zrobiła coś pożytecznego, brawo.

Teraz tylko obserwować, które restauracje/bary nie oferują sałatek!
4 Lubię to: 4
Super: 0
Ha ha: 0
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij
Janek
Janek5 maja o 13:13
No to proszę jeszcze podać listę tych barów, jadłodajni i restauracji.  Ktos kto kupuje takie wyroby bez stosownych atestow i przy braku spełnienia norm, staje sie takim samym trucicielem klientow. 
6 Lubię to: 6
Super: 0
Ha ha: 0
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij
Pożeracz
PożeraczJanek5 maja o 14:24
Nam klientom bezpieczniej przyjąć, że wszystkie z tego korzystały. W końcu to właściciele restauracji powinni nas zapewniać o bezpiecznym pochodzeniu jedzenia, a nie my sami powinniśmy prowadzić dochodzenie.

Dlatego ja na mieście jem tylko w popularnych sieciówkach typu KFC/Pizza Hut itp. bo wiem, że tam takie rzeczy nie przejdą, są konkretne procedury i nadzór.

Gorzej z tymi małymi barami i restauracjami. Nie wiesz co jest skąd i kto moczył w tym ręce (oby tylko... ;) ).
7 Lubię to: 4
Super: 0
Ha ha: 2
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 1
Lubię to! Udostępnij
fan pasztetowej z polo
fan pasztetowej z poloPożeracz5 maja o 18:32
Jeśli wierzysz, że w popularnych sieciówkach nie ma wałków i jest tak pięknie to jesteś naiwny. Olej przy smażeniu frytek też pewnie zmieniany jest często w trosce o klienta prawda? Prawda? :D
6 Lubię to: 5
Super: 0
Ha ha: 1
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij
Pożeracz
Pożeraczfan pasztetowej z polo5 maja o 20:30
Nie jestem naiwny tylko minimalizuję ryzyko tych wałków właśnie. Pracowałem w sieciówce, pracowałem w małej restauracji i różnica  w jakości dla klienta jest kolosalna.
3 Lubię to: 2
Super: 0
Ha ha: 1
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij
Najski
NajskiPożeracz6 maja o 11:07
Również potwierdzam. Co jak co, ale w mc i innych kfc nie ma szans na takie numery. Co nie znaczy, że to żarcie jest zdrowe...
4 Lubię to: 2
Super: 0
Ha ha: 2
Wow: 0
Przykro mi: 0
Wrr: 0
Lubię to! Udostępnij

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. jawor24h.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.