Wyniki konkursów rozegranych podczas 11. Święta Pierogów w Paszowicach
Konkurs na Najlepsze pierogi w Krainie Wygasłych Wulkanów:
Komisja w składzie: Beata Rokosz - radna Gminy Paszowice, Krystyna Ostapiuk - Bank PKO BP, Marek Wojtków - Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Urszula Majkut - przewodnicząca KGW Powiatu Jaworskiego, Jolanta Romanowska - GOK Paszowice, po degustacji 16 odmian pierogów wyłoniła najlepszych.
I miejsce – Elżbieta Wojciechowska-Tokarz za pierogi „Figa z makiem w solonym karmelu”
II miejsce – KGW Wiadrów za pierogi Stefana
III miejsce – Stowarzyszenie „Chojnianki” z gm. Pakosław (Wielkopolska) za pierogi „Pora na indyka w pomidorach”
IV miejsce – Stowarzyszenie „Chojnianki” z gm. Pakosław (Wielkopolska) za pierogi „Pijana śliwka”
V miejsce – Zespół ludowy „Kukułeczki” z Pogwizdowa za pierogi z drobiem i zielonym groszkiem
VI miejsce – KGW w Lipie za pierogi z aronią.
Nagrodę Publiczności otrzymało Stowarzyszenie „Chojnianki” za pierogi „malinowe jernaśki” (79 głosów).
W Turnieju Lepienia Pierogów na czas zwyciężyła drużyna Stowarzyszenia „Chojnianki”, która w czasie 28 minut 30 sekund ulepiła 235 pierogów. Drugie miejsce ex aequo zajęły: zespół „Lipowianie” (czas 30 minut 2 sekundy, 230 pierogów) i Stowarzyszenie Charytatywne „Damy Radę” (36 minut 15 sekund, 232 pierogi), trzecie – Sołectwo Paszowice (37 minut, 15 sekund, 215 pierogów.)
Fundatorami nagród w konkursach była Dolnośląska Izba Rolnicza i PKO BP oddział w Jaworze.
Organizacja 11. Święta Pierogów została dofinansowana z budżetu Samorządu Województwa Dolnośląskiego w ramach programu „Przedsięwzięcia promujące ideę Odnowy Wsi Dolnośląskiej”.