Uwaajmy na grzyby! Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
Zblia si okres zbierania grzybw. Przestrzegajmy wic podstawowych zasad bezpiecznego grzybobrania.
Okres lata i jesieni to niewtpliwie czas wielkiego grzybobrania. Wtedy to wanie modzi i starzy grzybiarze wybieraj si do lasów w poszukiwaniu grzybów, aby póniej móc z nich przygotowa najróniejsze przysmaki do spoycia.
Podczas zbierania grzybów warto pamita o trzech podstawowych zasadach:
1. Wybieranie tylko dojrzaych okazów,
2. Wykrcanie caych grzybów tak, by nie uszkodzi grzybni,
3. Wkadanie grzybów do przewiewnych koszyków.
Po powrocie do domu wszystkie zbiory segregujemy i rozkadamy w suchym, przewiewnym miejscu. Tego samego dnia musimy te postanowi, co robimy z nimi dalej.
Grzyby dziko rosnce s chtnie spoywane ze wzgldu na ich walory zapachowe i smakowe. Jednak ten ceniony artyku spoywczy moe niestety sta si przyczyn miertelnych zatru pokarmowych.
W Polsce ronie wiele gatunków grzybów o rónych waciwociach toksycznych, niebezpiecznych dla zdrowia i ycia czowieka. Tylko dobra znajomo grzybów uczyni z grzybobrania przyjemno, a nie bdzie pocztkiem tragedii.
Gówny Inspektorat Sanitarny przestrzega, e grzybów nie powinny je mae dzieci oraz osoby majce kopoty z ukadem pokarmowym. Naley zbiera wycznie te grzyby, co do których nie mamy adnych wtpliwoci, e s jadalne.
Zbierajc grzyby musimy zachowa jednak ostrono i zbiera tylko grzyby, które s jadalne i bezpieczne dla zdrowia.
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:
1. Naley zbiera wycznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wtpliwoci, e s jadalne (warto korzysta z atlasów grzybów);
2. Naley zbiera wycznie grzyby wyronite i dobrze wyksztacone, gdy mode owocniki, bez wyksztaconych cech danego gatunku s najczciej przyczyn tragicznych pomyek;
3. Pocztkujcy grzybiarze powinni zbiera wycznie grzyby rurkowe, poniewa w tej grupie nie ma grzybów miertelnie trujcych i jest duo mniejsze ryzyko zatrucia;
4. Unika bdnych metod rozpoznawania gatunków trujcych (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej yeczki, gorzki smak – gatunki miertelnie trujce np. Amanita phalloides, Amanita verna maj przyjemny, sodkawy smak);
5. Zbiera grzyby w przewiewne koszyki, w adnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywa wieych grzybów ani potraw z grzybów zbyt dugo;
6. Nie naley zbiera grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakadach produkcyjnych, jak równie rosncych w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o duym nateniu ruchu - grzyby wchaniaj ze swego otoczenia metale cikie i inne zanieczyszczenia;
7. Nie naley zbiera i niszczy grzybów niejadalnych i trujcych, gdy wiele z tych gatunków jest pod ochron i stanowi one cz ekosystemu;
8. W razie wtpliwoci czy zebrane grzyby s trujce czy jadalne, mona skorzysta z bezpatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych;
9. Nie podawa grzybów maym dzieciom, z jedzenia grzybów powinny zrezygnowa osoby majce kopoty z ukadem pokarmowym;
W przypadku wystpienia nudnoci, bólów brzucha, biegunki, podwyszonej temperatury , po spoyciu grzybów, naley wywoa wymioty i jak najszybciej zgosi si do lekarza.
Pamitajmy, e przy zatruciach muchomorem sromotnikowym wystpuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwatownie si pogarsza. Wezwany w por lekarz moe uratowa mu ycie.
Kady kto planuje si wybra na grzyby powinien zapozna si z ulotk „Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania” dostpn w pliku pdf pod linkiem:
http://www.pis.gov.pl/userfiles/file/Strona_glowna/Ulotka_grzby.pdf
Komentarze (2)
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. jawor24h.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.