Podczas obchodów Święta Chleba i Piernika ustanowili rekord - Stanisław Furtak z Jawora oraz Kazimierz Rak i Julian Orłowski z Rzeszowa stworzyli najdłuższy piernik w Polsce. Długość piernika to 40 metrów i 20 centymetrów słodkości. Rekord został potwierdzony Certyfikatem Biura Rekordów, a sędzia Magdalena Obuchowska wręczyła go rekordzistą.
Skład najdłuższego piernika w Polsce
Piernik powstał z 4 000 jajek, 120 kg cukru, 100 litrów oleju słonecznikowego, 100 kg miodu, 2,5 kg sody, 2 kg amoniaku, 15 kg drożdży, 40 kg skórki pomarańczowej, 10 kg kakao, 60 kg mąki żytniej, 170 kg mąki pszennej, 180 kg kajmaku, 180 kg masła, 280 kg marmolady z czarnej porzeczki, 100 kg posypki z prawdziwej czekolady i 20 kg cytryn.
Mieszkańcy Jawora mogli posmakować wypieku i ocenić, czy wielkość piernika jest równa jakości.
- Tych, których ominęła uczta niech żałują! Bo piernik zasługuje na piątkę z plusem – mówi jaworzanka podczas degustacji.