Punktem kulminacyjnym było rozstrzygnięcie konkursów w lepieniu pierogów na czas oraz na najlepsze pierogi w Krainie Wygasłych Wulkanów. W ostatnim z wymienionych nagrodę publiczności za najlepsze pierogi w Gminie Paszowice zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Wiadrowie za pierogi ruskie.
W konkursie na Najlepsze pierogi w Krainie Wygasłych Wulkanów, po degustacji 16 odmian pierogów, komisja w składzie Marek Wojtków (kierownik biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa), Waldemar Jankowski (członek zarządu Dolnośląskiej Izby Rolniczej), Ryszard Rzeszowski (DODR Powiatowy Zespół Doradców w Jaworze), Kalina Nowakowska (GOK Paszowice) przyznała:
I miejsce – Stowarzyszenie KLAR – Kawcze Lokalnie Aktywne Razem z gm. Bojanowo (Wielkopolska), za pierogi „carskie”;
II miejsce – Elżbieta Wojciechowska – Tokarz z Paszowic za pierogi „kurczak z kurkami w pierogach schowany”;
III miejsce – Stowarzyszenie KLAR z Wielkopolski za pierogi „szmaragdowy tulipan”;
IV miejsce – Stowarzyszenie „Chojnianki” z gm. Pakosław (Wielkopolska) za pierogi „śliwka w czekoladzie”;
V miejsce – Stowarzyszenie KLAR, gm. Bojanowo (Wielkopolska), za pierogi „gruszkowa fantazja”.
W Turnieju Lepienia Pierogów na czas zwyciężyły aż trzy drużyny: Stowarzyszenie „Chojnianki”, które w czasie 20 minut 5 sekund ulepiło 146 pierogów; Sołectwo Paszowice (czas 22 minut 5 sekund i 154 pierogi) oraz Stowarzyszenie KLAR (czas 28 minut 9 sekund, 168 pierogów). Drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie Charytatywne „Damy Radę” (czas 29 minut, 168 pierogów), trzecie KGW w Słupie (35 minut, 12 sekund i 198 pierogów), a czwarte KGW w Wiadrowie (29 minut 50 sekund, 141 pierogów).
Fundatorami nagród w konkursach byli: Dolnośląska Izba Rolnicza, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Angra Kseromatic w Legnicy, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Legnicy, Grupa Producentów Zbóż JAWROL, Bank Spółdzielczy w Jaworze, mBank w Wałbrzychu, PKO BP oddział w Jaworze i Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu.